måndag 26 februari 2018

Hundens vikt

Visste ni att minst 30% av våra hundar är överviktiga, och troligt vis är de fler än så. 
Jag tycker det är så sorgligt när man möte hundar som nästan har svårt att gå och ta sej fram på grund av övervikt. Det är ju verkligen vårt ansvar som djurägare att se till att de inte hamnar i en sådan situation. Genom att mata våra hundar med för mycket eller till och med olämplig mat så bidrar vi till att öka diabetes, ledproblematik, hjärtproblem, cirkulationsrubbningar , sämre immunförsvar och leversjukdomar hos våra bästa vänner, detta låter vell inte alls rimligt?!

Jag som har labrador är extra noga med vad jag ger för foder och hur mycket. Det har vi varit sedan dag ett. För att jag älskar min hund och för att hon är värd att få de bästa förutsättningarna. 
Exempel på hur man kan relegera maten skulle jag säga är:

  • Träna och belöna med torrfoder, använd en av deciliterna torrfoder till träningsgodis och dra sedan bort detta från nästa måltid. Om hunden ej är så förtjust i sitt torrfoder så det funkar som belöning använd ett vanligt godis men reglera ner motsvarande mängd torrfoder vid nästa måltid ändå. 
  • Ge inte hunden onyttiga sötsaker som kakor, glass eller smörgåsar
  • Anpassa måltiderna de dagarna hunden får lite extra lyx som ett större tuggben exempelvis, då blir det en mindre kvällsmat och ett ben istället för en full portion mat. 
  • Låt hunden motionera mycket, springa, leka och promenera.
  • Se till att ge hunden så mycket mat den behöver och inte alltid vad som står på påsen, se på huden hull och fråga veterinär hur de upplever att hunden ser ut i hull. Är hunden fin och den får 6 DL om dagen men det rekommenderas 7-8 DL på foderpåsen så klarar sej hunden fint på 6 DL enligt mej.  
Lagom i hull, jag skulle säga att det är när du kan tydligt känns revben men inte se dem. Det finns ett fettlager men du har fortfarande en markerad midja på din hund. 

Argia beskriver en normalviktig hund enligt följande: Känn hundens revben, tydlig midja, lagom med fett över revben och svansrot 

Så slutsats på det, du ska inte se din hunds revben, men du ska tydligt kunna känna dem och det skall finnas en tydlig midja.


Visste ni att:
Tre ostskivor till huden är som att äta en stor korv med bröd för en människa.
En varmkorv till hunden är som att äta en bakelse för en människa.
Ett råhudsben till hunden är som att äta två glasstrutar för en människa. 

Detta gav iallafall mej ett stort perspektiv vad mat är till hund kontra människa. 


Faktakälla: Agria.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett mål uppfyllt!

I helgen så har min fina lilla labbe gjort sin livs första milrunda! Vi har börjat att träna långsamt med korta små rundor redan i höstas...

pinit.js