fredag 29 september 2017

Vägen till att starta anlagsklass

Siri är ju Labrador retriever, dom är ju som känt riktigt bra på att använda sin näsa, nästan bättre på det än att äta ;)
Så när jag först hämtade henne hade jag bestämt mej för att hon skulle bli lite av allt, jag vill ha en hund jag kunde prova det mesta med, att vi skulle spåra var klart men målet var inte helt uppsatt, men att vi skulle träna Agility var klart.
Nu ett tag senare har vi benat ut målet och just nu är det att klara av att starta anlagsklass i viltspår.
Vi fick nämligen avsluta våran valpkurs, (som för övrig anordnas av Hundskolorna i Skövde som kan rekommenderas varmt till alla som vill gå kurs med sina hundar!) med att gå ett litet viltspår i skogen och detta var något som Siri visade stort intresse för, efter det har vi tränat på egen hand och gått mer prova-på kurser med mera.
Så vad innebär Viltspår och vad är det vi tränar för mer konkret? J

När man tränar viltspår så tränar man hunden på att söka efter skadat vilt, det innebär ett trafikskadat rådjur exempelvis eller en skadeskjuten älg. Ett så kallat eftersök av vilt.
När man tränar så gör man ett så kallat artificiellt spår, ett fejkat spår, för att göra detta behöver man en klöv av det viltet man ska söka på och blod. Det behöver inte vara blod från vilda djur utan räcker gott med nötblod från ICA (ska inte ens förklara hur man känner sig när man kommer inte på affären och frågar var de har några liter blod.. men det är en annan historia ;) )
De vanligaste typen av klövar som vi fått höra är från rådjur, älg och vildsvin.
Med dessa två redskap lägger man ett spår, i anlagsklassen ska spåret ha en liggtid på ca 2-5 timmar före start och man använder sig av ca 2 dl blod som droppas ut på en sträcka som är ca 600 -700 M lång. Försvåringar är att det är minst ett bloduppehåll, vilket innebär att man bara släpat klöven och inte droppat något blod på ca 20 M sen finns det även med några 90 graders vinklar alltså där spåret svänger i en skap 90 graders vinkel. Exakt hur det är upplagt kan säkert variera från tävling till tävling men detta är ungefär vad jag önskar vi klarar av till nästa sommar/höst i alla fall.

Vill man börja träna viltspår så finns det kurser och prova på tillfällen, det var så vi kom in på det, vi har som sagt gått via Hundskolorna och Rebecca Högegård. Hon har hjälpt mej massor och är man intresserad så kan jag varmt rekommendera att prova detta med sin hund.

Siri har älskat att spåra från början även om det har varit ups and downs men hon har ändå alltid haft lätt för sig. Det som också känns så bra med att hålla på med en aktivitet som hon tycker så mycket om är att hon dels blir bra aktiverad och att hon faktiskt har ett uppdrag. Det är hennes jobb ju ;) (Förutom att hon är självutnämnd VD och väktare på dagiset…. Haha )








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett mål uppfyllt!

I helgen så har min fina lilla labbe gjort sin livs första milrunda! Vi har börjat att träna långsamt med korta små rundor redan i höstas...

pinit.js