onsdag 22 november 2017

Visste ni detta om Labradoren?

Har samlat ihop lite rolig läsning om labbarna, det känns lite allmänt mörkt och trist ute nu precis innan man får börja julpynta och sådär, så här kommer lite kul läsning som kanske kan pigga upp något litet i iallafall, enjoy! 

1) Visste ni att Labradoren hamnar på 7:e plats på världen smartaste-hund lista?  

2) Labradoren är den mest populära rasen, 2520 nya labbar reggades i Sverige förra året. Men den är tätt följt av Golden som låg på 1899 stycken registreringar.  
3) Rasen är minst sagt känd för deras snabbhet – på bara tre sekunder kan de utan problem accelerera till 20 km/h.

4)  En labrador har faktiskt dömts till fängelsestraff. En labrador som dödade en katt, tillhörande Pennsylvanias guvernör Gifford Pinchots fru, dömdes till fängelsestraff utan benådning. 1924 godtogs domen och hunden levde i cirka 10 år i fängelse innan han gick bort. Ägaren hävdade dock att hunden blev skickad till fängelset för att vara maskot, vilket fängelset i sig blånekade till..

5) Från fängelsestraff till borgmästare – en labrador har även varit borgmästare för en stad. År 1981 blev labradoren Bosco vald till borgmästare i staden SunolUSA (japp, bara i USA). Kan ha setts som ett skämt för många, men hunden i fråga var borgmästare till sin död1994.

6) Forskare har i en ny studie hittat att vissa labradorer bär på en genvariant som kan förklara varför de är mer mattokiga än alla andra hundar. Genvarianten gör inte enbart att labradorer är de mest matintresserade hundarna, följden är att de även har störst risk för att bli överviktiga och feta.
Genen där förändringen hittades kallas POMC och har tidigare visats vara förknippat med övervikt hos människor. Forskarna hoppas därför att upptäckten inte bara ska öka förståelsen för genetiken bakom övervikt och fetma hos hundar utan även hos människor. Men alla labradorer som bar på genmutationen var inte överviktiga. Det visar att det ändå går att hålla sin labrador smal även om hunden bär på den specifika matgenen. (hoppas inte Siri har den, hon är ju slank än.. 😂)
7) Man kan tro att Golden Retrievers är den mest använda hundrasen när det kommer till ledarhundar, men icke – det är faktiskt labradorer som toppar listar. Hela 70% av rasen står för ledarhund-görat, medan bara 15%består av Golden Retrievers. För att återkoppla till punkten ovan angående genvariationen så visade forskningen i studien att variationen var vanligare i en specifik grupp, nämligen assistans hundar, då ledarhundar. Av de 81 ledarhundar som deltog i studien hade hela 76 procent den defekta genen. Enligt forskarna skulle det kunna förklaras med att de hundar som lämpas bäst till att bli assistenthundar är de som är matintresserade eftersom mat och hundgodis används som belöning under träningen.
8) Hundrasen i fråga är oerhört social, ingen större nyhet kanske 😏 men vad du kanske inte visste är att den totalt vantrivs av att vara själv. Lämna inte din labrador själv under långa perioder! Det gäller ju alla hundar men sociala hundar kanske har svårare för det? 😊 Kramar! 🐾

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett mål uppfyllt!

I helgen så har min fina lilla labbe gjort sin livs första milrunda! Vi har börjat att träna långsamt med korta små rundor redan i höstas...

pinit.js