lördag 30 december 2017

Vänster eller högertassad?

Vet du om din hund är höger eller vänster tassad? Det finns faktiskt studier på att hundar också har en tass som de använder sig mer av i precisionsarbete precis som vi människor är höger eller vänsterhänta. Till skillnad från människor där fördelningen mellan höger och vänsterhänta är ungefär 90% vs 10 % är hundarna mer  runt 50/50 men att det i stort sett alltid finns en dominerande tass. Om man ger hunden en svår uppgift som kräver precision så kan man se vilken av dem som dominerar mest. Studier visar också att detta kan ha betydelser för att kunna analysera och förstå sig på hundens psyke lättare. Vänstertassade hundar använder nämligen främst höger hjärnhalva, som styr känslomässiga tankar medan högertassade främst använder vänster hjärnhalva som styr analytiska tankar. Detta beror på att känseln tvär-kopplas på vägen till hjärnan. Detta gör att en vänstertassad hund kan reagera med starkare känslor på stimuli som kan lämna en högertassad hund oberörd. 
Jag tyckte att detta var väldigt intressant och det är så härligt att det forskas mer och mer på hundars beteende, ju mer man läser ju mer inser man hur lite vi kan och hur mycket som är kvar att upptäcka. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett mål uppfyllt!

I helgen så har min fina lilla labbe gjort sin livs första milrunda! Vi har börjat att träna långsamt med korta små rundor redan i höstas...

pinit.js